De peste un deceniu, din eşec, în fiasco: Zalăul, la mâna scormonitorilor în gunoaie

Dacă există ceva în municipiul Zalău care să ne tragă atât calitatea vieţii cât şi imaginea, în jos, putem spune, fără să greşim, că problema gunoaielor a fost, este şi probabil va mai rămâne încă multă vreme, emblematică pentru oraş. În sensul cel mai rău al expresiei, fireşte, pentru reşedinţa judeţului.

După ce o administraţie a reuşit un record, cu siguranţă neegalat de niciun alt oraş din Europa, menţinând problema gunoaielor timp de 12 ani consecutiv la aceleaşi cote deosebit de neplăcute, nici noua administraţie nu dă semne consistente că ar putea schimba foarte curând ceva în acest sens, deşi intenţiile există şi au fost deja demarate, concretizate fiind în proiectul rampelor subterane. Desigur, există încă un contract cu firma de salubritate care ne va părăsi peste doar câteva săptămâni, iar în locul acesteia va veni o alta, care, mai întâi va arunca vina pe moştenirea cea grea după care, eventual, se va apuca de treabă după principii şi metode care fireşte, deocamdată ne sunt total străine. Ceea ce nu au înţeles nici firma care ridică de atâţia ani gunoiul în Zalău, nici municipalitatea reprezentată prin fosta administraţie, este faptul că metodele adoptate pe principiul gunoiului băgat sub covor, nu au nicio şansă să ne facă municipiul scăpat de aceste neplăceri. Zero eficienţă, după cum a putut constata fiecare zălăuan în parte, în special cei care locuiesc la bloc. Implementarea proiectului rampelor subterane vine abia acum, la final de contract cu actualul operator şi după mai bine de un deceniu de când Zalăul este literalmente la mâna scormonitorilor şi a celor certaţi cu civilizaţia.

 Cuştile – un proiect păgubos, total ineficient

Instalarea cuştilor metalice, un proiect costisitor şi dovedit în cele din urmă, nu doar ineficient ci şi oribil, ca aspect, a fost una din marile greşeli ale firmei care, deşi s-a străduit să facă lucrurile să meargă pe acest segment, nu a reuşit. Bani aruncaţi pe fereastră, eficienţă zero. Cetăţenii certaţi cu civilizaţia, scormonitorii, ţiganii, câinii, toţi cu mic cu mare au contribuit la acest eşec sanitar şi de imagine a municipiului nostru. Gunoaie întinse peste tot, mirosuri greu de suportat, bălţi pestilenţiale pline de microbi, pe care le ducem, lipite de tălpile încălţămintei, în casele noastre. De primăvara şi până vine frigul, mirosurile şi riscurile asupra sănătăţii ajung la cote îngrijorătoare. Muştele, ţânţarii, şobolanii – completează, apoteotic, tabloul. Proiectul rampelor subterane avansează destul de greoi, această idee salutară pentru sănătatea municipiului fiind poate singura în măsură să ne aducă o speranţă, după ani şi ani.

Primăria Municipiului Zalău ne-a comunicat stadiul implementării acestui proiect. Astfel, până în momentul de faţă,  au fost executate două puncte de colectare subterane pentru stocarea deșeurilor, una în cartierul Porolissum și cealaltă la blocurile O1, O2 dinspre intrarea în Parcul Central. Aceste puncte de colectare au fost executate de operatorul de salubrizare, AVE Sălaj Ecoserv SRL, din cota de dezvoltare constituită prin tarife aferente serviciului de salubrizare. Costul investiției pentru un singur centru este de aproximativ 50.000 lei. Implementarea punctelor de colectare subterane oferă, după cum, spune municipalitatea, o igienizare mai bună în zona punctului de colectare, Primăria municipiului fiind interesată de extinderea acestora la aproximativ 10 puncte, lucrare ce va fi cuprinsă în lista de investiții pe anul 2017. Chiar şi aşa, aceste zece puncte reprezintă un număr infim comparative cu necesităţile la nivel municipal.

Pleacă ai noştri, vin ai lor: se va schimba ceva?

Din trimestrul II/2017, noul operator va fi societatea SC Brantner Servicii Ecologice SA, care a câştigat licitaţia privind serviciul de precolectare, colectare şi transport. Brantner este şi „părintele” deponiei de gunoi de la Dobrin, prin urmare, şi ridicarea dar şi depozitarea şi prelucrarea gunoiului va avea un “şef” unic. Rezultatul licitaţiei a fost contestat de SC AVE, care, însă, nu a avut câştig de cauză în instanţă. Prin urmare, AVE îşi ia la revedere de la zălăuani, începând din primăvara anului viitor. Tarifele noului operator vor fi negociate de Asociaţia Ecodes, asociaţie care reprezintă Primăria în relaţia contractuală cu firma Brantner, şi vor fi aprobate de Consiliul Local. “Intenţia Primăriei Municipiului Zalău este de a păstra aceleaşi tarife şi de a obţine un serviciu care, din punct de vedere calitativ, să fie cel puţin la nivelul celui oferit de SC AVE Sălaj Ecoserv.

De asemenea, preocuparea instituţiei este de a asigura cât mai multe puncte gospodăreşti subterane pentru o cât mai buna igienizare a oraşului”, spun reprezentanţii municipalităţii. Acest lucru însă, rămâne de demonstrat în fapte, de noul operator, după ce va prelua concret acest serviciu. Poate că societatea Brantner va aduce şi în Zalău câte puţin din principiile vestice care guvernează această problemă uriaşă a unei comunităţi, gunoiul. Este o chestiune care ţine nu doar de dotare, de calitate a serviciilor, de seriozitate a operatorului ci şi de educaţia şi respectul pentru oraş al zălăuanilor. Selectarea şi depozitarea în containere a materialelor reciclabile trebuie supusă unei legislaţii locale aspre. În ţări precum Germania ori Austria, te poţi trezi cu o amendă de 300 de euro pentru că ai aruncat, evident, din greşeală, un bilet de autobuz sau o factură, laolaltă cu gunoiul menajer, fără să ţii cont că acest deşeu era din hârtie, prin urmare, reciclabil. Containerele de gunoi sunt fie îngropate, curăţenia din jurul lor fiind impecabilă, fie sunt închise şi îngrădite, accesul făcându-se pe bază de cheie.

 Implicare mai mare a direcţiilor responsabile şi a consilierilor locali

Alte soluţii care să dea rezultate, nu prea există. Nu putem plăti câte un poliţist local care să stea planton în faţa containerelor pentru a verifica dacă gunoiul este aruncat corespunzător şi pentru a-i alunga pe cei care ne fac viaţa un calvar, scormonind şi în gaură de şarpe şi făcând prăpăd în jurul acestor locuri, până aproape de intrările în blocuri. Sunt necesare investiţii bine gândite, eficiente, dar şi un plan prin care cetăţenii să fie informaţi şi responsabilizaţi cu adevărat în privinţa acestei probleme. În cele din urmă, dacă e cazul, cei care aruncă gunoiul pe unde apucă, într-o totală lipsă de respect pentru ceilalţi locatari şi pentru oraş trebuie să suporte consecinţele unor amenzi mari, chiar foarte mari. Este necesar ca fiecare dintre noi să conştientizăm că aşa cum ne aşternem, aşa dormim, şi că trebuie, o dată pentru totdeauna, să încercăm să facem ca acest oraş să arate altfel, după ce timp de peste un deceniu a arătat ca o groapă de gunoi înşirată de la nord la sud şi de la est la vest.

Iar pentru cei care nu înţeleg, ori nu vor să înţeleagă că nu mai putem continua aşa, municipalitatea, consilierii locali aleşi, primarul şi viceprimarii trebuie să se gândească la proiecte de hotărâre care să conţină amenzi usturătoare şi nu praful în ochi de până acum, pentru astfel de fapte. Cu patru – cinci amenzi, date într-un an pe acest segment, şi cu imaginile pe care la orice oră le puteţi găsi în cartierele zălăuane ori cu capete la fel de luminate ca cele care au decis până acum pe acest segment, cu siguranţă, nimic nu se va schimba vreodată. Nici măcar cu noul operator care, în lipsa acestor măsuri absolut necesare, va fi în cele din urmă aceeaşi Mărie cu altă pălărie.

 

 

 

11 Thoughts to “De peste un deceniu, din eşec, în fiasco: Zalăul, la mâna scormonitorilor în gunoaie”

  1. Anonim

    felicitari ciuntu

  2. Anonim

    ce facem cu acele platforme hidraulice din Porolisum. Punem gunoiul lunga ele si le pastram noi pana ies din garantie? Felicitari pt Zmaul Ciunt si Balajel

  3. Sa speram ca citesc acest articol si consilieri municipali,judeteni si primarul Zalaului Ionel Ciunt ! De acord dlor?

  4. Adi

    Problema este de fapt timpul mare care trece de la o ridicare a deseurilor menajere la alta. Cu tot respectul, dar sub managementul doamnei Ema Bob nu am avut niciodata gunoi care sa curga pe langa tomberon. Acum abia ajungi la tomberon. Cat despre acele ghene subterane, mai bine sa plateasca la banii aceia oameni la salubritate care sa colecteze mai des gunoiul. Oricum, in maximum doi ani, acele sisteme vor ceda. De la o zi la alta, dezamagiti tot mai mult, domnule Ciunt!

  5. Anonim

    Veci nu se va schimba atitudinea cetateniilor !
    Lenea si nepasarea este mare dar vrem un oras european .pai cum NAIBA daca noi aruncam gunoiul pe fereastra sI pe strada!
    ca o paranteza nu isi puna mana la gura cand tusesc ,zilnic vad pe autobuzul local acest lucru deci despre ce vorbim?

  6. Anonim

    pt 9.56 de e drept si cu lipsa de civilizatie dar nu incerca sa iei apararea autoritatilor. Poate de acolo incepe aceasta lipsa de ……..

  7. Anonim

    veci nu se schimba si atitudinea celor care ne conduc e drept.

  8. Anonim

    Oras European cu bulevard carpit in loc de asfaltat. Platou de marmura sau de mozaic, furaciune din banul public. Ce facem cu ei cand o sai civilizam?

  9. Anonim

    Asociaţia Ecodes cine o conduce ? Cine are puterea de decizie in asociatie?

  10. Anonim

    Nu ,nici vorba nu iau apararea autoritatilor !!!!!!
    PS cel mai jalnic oras din toate punctele de vedere avem !!!!!

  11. Anonim

    daca nu ar fi custile, gunoiul s-ar imprastia peste tot, e foarte bun acel gard

Leave a Comment